A jedeme dál
Znáte LOPUCH? Kluci nám házeli jeho plody do vlasů.Ty nás teď ale nebudou zajímat.ani jeho velké,široké listy.Zajímá nás kořen,který se uplatní u lidí,s ledvinovými poruchami,při hnisavých vyrážkách,uhrovitosti.
V březnu až dubnu nebo září až říjnu se sklízí kořeny. Očistí se, omyjí,silné se překrojí podél,suší se uměle do 35 stupňů.Pije se z něj ODVAR z 20 g na sklenici vody během dne,ve 3 dávkách.To znamená, uvaříte sklenici,vypijete natřikrát.
OLEJ Masážní prostředek pro růst vlasů při jejich vypadávání,při nadměrném tvoření kožního mazu,k léčbě popálenin i od sluníčka,k léčbě lupů,k potírání při lupence.Je dobré ze začátku potírat jen kousek postižené pokožky, pak ostatní.
PŘÍPRAVA OLEJE 250 ml panenského olivového oleje,50-60 g jemně drceného lopuchového kořene.ve vodní lázni vaříme 30 min,potom necháme dojít v uzavřené sklenici 3 dny v temnu.Přefiltrujeme,uchováváme v lednici.Před použitím protřepem.
JITROCEL
Jitrocelů je několik druhů, léčivé jsou všechny,jen každý jinak.Jitrocel kopinatý s dlouhými listy ránu zacelí.Jitrocel větší s širokými kulatými listy ránnu čistí a ta navíc přestane krvácet. Když se v přírodě zraníte nebo pořežete,rozmělníte nebo rozžvýkáte listy jitrocele většího,přiložíte na ránu.Jakmile přestane krvácet,přiložíte stejně upravené listy jitrocele kopinatého a ten ránu zacelí.Dobrá první pomoc na malé ranky na procházce.
V lékárně se také kupuje jitrocelový sirup proti kašli.Dá se udělat i doma,je stejně účinný a bez přídavných látek.
SIRUP
4 hrsti čerstvých opraných listů jitrocele kopinatého rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku na kaši a svaříme s 300 ml vody+300 g cukru+150 g kvalitního medu.Vaří se mírném ohni asi 10 min.Až sirup zhoustne,plníme do malých skleniček a skladujeme v chladu.Užívá se 1 lžíce denně.Používá se nejen proti kašli,také na slabý žaludek a také čistí krev.
JAHODNÍK
Jahody jsou skvělé ovoce a z jahodového listí je skvělý čaj.Chuťově je vynikající a kromě toho léčí střevní katary při průjmech,chorobách ledvin,močových cest.Má protizánětlivé a protirevmatické účinky.
Mladé listy se sbírají od května do srpna,suší se ve stínu do 50 stupňů.JÁ jsem vyzkoušela listy fermentovat a spolu s listy maliníku a ostružiníku je to směs, která strčí do kapsy drahé čaje z obchodu.
FERMENTACE Listy se nechají 1 den ve stínu zavadnout-i na hromadě.Pak se ve slabé vrstvě rozprostřou na kus látky,používám staré prostěradlo.Pevně se smotají,napaří se nad vařící vodou a nechají se smotané a zatížené 1-2 dny kvasit.Po rozbalení se zapařené listy rychle v troubě dosuší.Mám vyzkoušenou fermentaci listů jahodníku,ostružiníku,maliníku.Ty používám ve směsi. Dále listy máty,meduňky,lipový květ,mateřídoušku.Jako chuťová přísada se mohou přidat jablečné slupky.
Fermentovaný čaj je tmavší a chuťově výraznější.
SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA
Čerstvé rozdrcené listy urychlují hojení,působí protizánětlivě,čaj z květů používám při zahlenění dýchacích cest a nálev z květů zas proti kožním problémům a plísním.
ČAJ 2 lžíce květů přelijeme 2 dl vroucí vody a necháme 15 min vyluhovat,přecedíme a popíjíme.
SIRUP 500 květů,1 citron,800 g třtinového cukru,3/4 l vody
Květy spaříme vroucí vodou,přidáme k nim oloupaný nakrájený citron bez jader a necháme vyluhovat.Příští den přecedíme přes plátno,květy důkladně vymačkáme,přidáme třtinový cukr a svaříme to na hustší hmotu.Nalejeme so skleniček,skladujeme v chladu nebo opět zavaříme na 75 stupňů.Přidává se do čaje při nachlazení,bronchitidě a jiných virozách.